FossHub: Pečlivě upravený katalog open-source aplikací

Už hodně dlouho mám v hlavě i „na papíře“ koncept katalogu FOSS aplikací – a vím, že nejsem sám, kdo by ho uvítal. Bohužel to však není investiční počin, alébrž ryze osvětový a propagační, takže peníze se na to asi nikde vydolovat nedají.

Vrtá mi proto hlavou, jaký je obchodní model podobných katalogů ve světě. Našel jsem totiž další, který se mi líbí zatím asi nejvíc. Jmenuje se FossHub. Autoři o sobě optimisticky tvrdí, že NENÁVIDÍ instalátory a softwarové marketingové balíčky, proto vytvořili portál, kde jsou pouze čisté instalační balíky.

Na první pohled vidím jen  reklamní bannery a prosby o dary. Monetizace mi uniká. Portál je přitom kvalitně připravený a jistě má i solidní zázemí.  Shromažďování, aktualizace a čištění dat musí být hodně náročné a nedá se naprogramovat, je potřeba lidský zásah. Uvidíme za rok, jestli bude kvalita obsahu stále tak vysoká.

Dále mě pak bude zajímat, jestli se přizpůsobí požadavkům uživatelů, nebo ne. Momentálně na webu není LibreOffice nebo OpenOffice, tipuji, že kvůli licencování. Možná se pletu. Tento přístup mi není blízký, ale to je vlastně jedno – na svém portálu si taky dělám, co chci. 🙂 celkově se mi to líbí, takže se asi stanu pravidelným odběratelem novinek. A námětů pro další články…

2 komentáře u „FossHub: Pečlivě upravený katalog open-source aplikací“

    • No, myslím, že kromě tebe nebude moc lidí, kteří by ji mohli kvalifikovaně navrhnout 😉

Komentáře nejsou povoleny.