Proč není koupení hotové šablony pro WordPress vždycky výhra

Pracoval jsem s několika koupenými šablonami, o nichž byl kupec a majitel webu přesvědčen, že jsou dobrou investicí. Ve všech případech byl nákup proveden řekněme spotřebitelsky, laicky. Tedy majitel webu hledal šablonu, nějakou našel, líbila se mu (tedy její vzhled) a on ji za pár dolarů  (obvykle do stovky) koupil. A pak hledal někoho, kdo mu ji na web nasadí.

Nemám skoro nic proti takovým šablonám (i když se mi obvykle nelíbí, protože vypadají vyumělkovaně) a mnoho na první pohled také vypadá kvalitně. Jenže za nízkou cenou a atraktivním vzhledem se skrývá obvykle složitý až překombinovaný systém, který má spoustu nedostatků. Některé z nich vybírám.

Ovládání šablony vám nesedne

Šablona může být špatně ovladatelná, jednotlivé prvky zasekané v nastavení, nesrozumitelně popsané apod. Chybějící, nesrozumitelná, příliš stručná nebo špatně přeložená nápověda k úspěchu nepřispěje.

Překombinovanost – zbytečně moc funkcí

Výrobci šablon často přidávají mnoho funkcí a často moc komplikovaně. Například parametry loga (obrázek, rozměry) lze nastavit jednoduše, ale viděl jsem šablony, kde k tomu bylo šest ovládacích prvků! Jen nastavení šablony může mít až deset sekcí s desítkami přepínačů, voleb či parametrů. Stojí vám to za to?

Složité nastavení šablony
Složité nastavení šablony – vyznáte se v ní?

Šablona nebývá česky

Pravděpodobnost, že šablona koupená na některé z mezinárodních (amerických) stránek bude kvalitně počeštěná, je mizivá. Musíte si tedy zaplatit někoho, kdo vám šablonu pro WordPress přeloží. Není to problém, ale pro vás jsou to další náklady, když to dotyčný udělá špatně, s příští aktualizací vás to čeká znovu.

Dokonce jsem se setkal se šablonami, které nešly správně přeložit, protože výrobce při jejím vytváření postupoval zbrkle a lokalizací nepočítal. Někdy si člověk řekne, že je snad schválně, když v klíčovém místě najde chybu, která se běžně neprojevuje, ale zrovna v té vaší situaci ano. Upravovat kód samozřejmě jde, ale s příští aktualizací šablony si to pravděpodobně zopakujete. Tedy pokud výrobce chybu neopraví – možná je lepší ji nahlásit a výrobek reklamovat.

Vykostěná placená verze

V případě šablony zdarma mohou chyby souviset s tím, že jde o šablonu odvozenou z verze placené. Tu a tam se ale volá funkce dostupná jen v placené verzi, jejím výstupem je tedy nulová akce – nefunkčnost nějaké části. V případě placené verze by se to stávat nemělo, ale PHP je jazyk lexikální, založený na slovech. Často stačí překlep nebo nesprávná hodnota…

Závislost na jiných [placených] doplňcích

Nepříjemné překvapení je závislost na určitých pluginech, v horším případě placených – často od stejného výrobce, samozřejmě. To je potřeba ověřit před nákupem. I když nejsou placené, může u nich nastat stejný problém, jako píšu tady – viz výše. Rukopis jednoho výrobce se nezapře, roli hraje i trend, resp. módnost.

Nastavení záhlaví v jedné šabloně
Nastavení záhlaví v jedné šabloně

Po updatu šablony se neobnoví uživatelské úpravy

Setkal jsem se s tím u neplacené verze jedné šablony a nikde jsem nenašel ujištění, že až si tu šablonu koupím, že tento stav nenastane. Vzhled blogu se dal sestavit pomocí drag’n’drop – sloupce, bloky s obsahem, postranní oblasti a další prvky. Vypadalo to pěkně, všechno šlo nastavit. Jenže po updatu šablony vše zmizelo… Ačkoliv jsem při vytváření vše ukládal, nepomohl to. Šablona mi ani nenutila placenou verzi stylem „kup si licenci a tohle už se nestane“. Takže jsem ji nekoupil a podle jejího vzhledu si vytvořil svou, lepší. 🙂

Levně koupená šablona může být nakonec drahá

Suma sumárum – po několika zkušenostech s koupenými šablonami jsem vůči nim docela skeptický a opatrný. Množství práce, které vyžadují, není zanedbatelné a uniká mi smysl jejich nákupu. Že se líbí, jsou pěkné? Vytvoření kvalitní šablony na míru nemusí být drahé, přitom je uživatel má pod kontrolou. Tuhle cestu rozhodně upřednostňuji.

1 komentář u „Proč není koupení hotové šablony pro WordPress vždycky výhra“

  1. Ve všem s Vámi souhlasím. Prošlo mi pod rukami spoustu WP šablon, které jsem upravoval. Někdy by bylo lepší šablonu nakódovat od píky než upravovat zbytečný balast a funkce. Poslední dobou se to ale např na themeforest začíná zlepšovat a šablony jsou dobře okomentované a i dobře psané. Musí se ale chvíli vybírat. Jsem ale zastánce vlastního řešení, nad nímž mám největší kontrolu.

Komentáře nejsou povoleny.