Ubuntu One končí, nainstalujte si ownCloud, business technologii pro sdílení a online spolupráci

Dnes oznámil Canonical, že ukončuje službu Ubuntu One, což je/bylo cloudové úložiště pro Ubuntu. Instalovalo se automaticky a uživatel měl zdarma k dispozici 5 GB prostoru pro zálohy. Bylo to celkem fajn, ale bohužel i s nabídkou hudby to nemělo takový přínos jako jiné služby. A mezitím došlo k další změně.

Nepřehlížejme vývoj

V open-source prostředí totiž stále dozrávají business aplikace a jednou z nich je ownCloud. Software pro zprovoznění vlastního cloudového řešení (nomen omen). Tento balík během uplynulých několika let překonal stav proof of concept (tedy prokázal, že to funguje), dětské nemoci (obtížná instalace a téměř nemožné aktualizace) a najednou je tady a roste do krásy.

ownCloud - webová aplikace na vašem serveru
Webová aplikace ownCloud

Ale dost už naivních přirovnání.

Mějte na svém serveru vlastní *box

OwnCloud je software, který si nainstalujete na server, nastavíte a on plní funkcí chytrého centrálního úložiště pro vaše podnikání. Nejde přitom jen o ukládání,  jádrem jsou totiž aplikace, které běží v rámci webového rozhraní, a desktopové nástroje pro synchronizaci vašich adresářů. A tady se dostáváme k pojmu „můj vlastní Dropbox, lepší než Ubuntu One“. Ale postupně.

S mnoha aplikacemi pro osobní i týmovou agendu

Mezi základní nástroje ownCloudu patří správce kontaktů, kalendář, online textový editor, správce souborů a obrázků (totéž, ale dva různé pohledy), úkolovník, PDF prohlížeč, záložky, sdílení souborů, záznam provedených aktivit, podpora externích úložišť (mezi nimi Dropboxu) a další.

ownCloud - kalendář
Kalendáře na vašem serveru

Nové aplikace vznikají na http://apps.owncloud.com a určitě můžete přispět tou svou. Objevují se přehledové nástěnky, přehrávače multimédií (muziku si nakopírujete na svůj server), instant messaging v rámci serveru, propojení s WordPressem, s poštovním programem RoundCube, aplikace pro komfortní vedení poznámek… A najednou zjistíte, že mnoho webových služeb, které někde používáte, můžete mít v rámci svého open-source balíku na svém serveru.

Připojení Dropboxu
Připojení externího úložiště – třeba Dropboxu

Jde například o textový editor a sdílení rozpracovaného dokumentu mezi více uživateli. Po instalaci CKEditoru máte v podstatě stejný nástroj jako nabízí Google Disk. Ale máte ho na svém serveru. Podpora verzování je jaksi samozřejmostí 😉

ownCloud - správa uživatelů
Správa uživatelů v ownCloudu

[box type=“info“] Váš ownCloud má podporu i pro mobilní zařízení. Jak software, tak vzhled. [/box]

Sdílení a synchronizace mobilních zařízení

Pro mě je ovšem klíčový hlavně desktopový klient pro synchronizaci adresářů. Umí jich synchronizovat víc a oproti jiným nástrojům je možné mapovat adresáře na serveru na konkrétní adresáře na klientu. Proces probíhá každých několik málo minut, takže se mi nestává jako v případě Dropboxu, že neustále cykluje, protože soubor se ukládá rychleji, než je program schopen odesílat. To oC nedělá.

ownCloud - synchronizační program
Desktopový program pro sdílení adresářů

[box type=“info“]Na druhou stranu ownCloud neumí synchronizovat symbolické odkazy, ignoruje je (byť s oznámením). To mi trochu vadí. [/box]

Abych svůj text zakončil – vřele vám ownCloud doporučuji, zejména bych rád viděl více komerčních nasazení a služeb založených na tomto softwaru. Má obrovský potenciál. Vy si pořiďte VPS u Wedosu, nainstalujte si tam Debian a ownCloud a užívejte si svůj vlastní „dropbox“. Narozdíl od Ubuntu One ho budete mít ve všech systémech.

[box type=“info“]Další zamyšlení nad nahrazením Ubuntu One najdete v článku na LinuxEXPRESu: Několik slov o Ubuntu One a přehled možných alternativ [/box]

1 komentář u „Ubuntu One končí, nainstalujte si ownCloud, business technologii pro sdílení a online spolupráci“

  1. Pokud snad svůj cloud, abych měl svá data u sebe, tak snad to nebudu dávat na VPS k někomu, ne? To si radši pořídím malý server k sobě do kanceláře.

Komentáře nejsou povoleny.