5 open-source editorů pro značkovací jazyk Markdown v Linuxu

Markdown je značkovací jazyk (anglicky markup language), který je velmi jednoduchý, ale efektivní. Lze z něj vytvořit HTML a jiné soubory (buď přímo pomocí něj nebo třeba pomocí pandoc).

Syntaxe není vůbec složitá, ale zjistil jsem, že třeba můj oblíbený Medit ji nezná. Hledal jsem spíše editor (pro vytváření online vzdělávacích materiálů), který obsahuje také náhled hotového dokumentu. Nejvíc je jich pro Mac OS X, pak také hodně online verzí – nic z toho se mi nehodí. Takže jsem nakonec našel následující editory, které

  • podporují zvýraznění syntaxe Markdown
  • mají náhled na výsledek
  • obsahují nějaká makra nebo pomůcky pro vkládání značek

MdCharm

Vypadí asi nejlíp, ale syntaxi nezvýrazňuje barevně (soudě podle obrázku). Nemá balíček pro 64bitové Ubuntu a má divnou instalaci, takže jsem ho zatím nezkusil.

http://www.mdcharm.com

CuteMarkEd

Zvýrazňuje syntaxi barevně a kromě náhledu ukazuje také strukturu dokumentu. Nemá balíček pro Ubuntu, nezkoušel jsem.

http://cloose.github.io/CuteMarkEd/

Enki

Je to univerzální programátorský editor, který ale obsahuje živý náhled na dokumenty ve formátu HTML, ReText a Markdown. Umí doplňovat výraz, folding, vyhledávání a má pár dalších šikovných funkcí. Zas ale nezvýrazňuje ten Markdown… 🙁

http://enki-editor.org

Editor Enki - dokument Markdown
Editor Enki – dokument Markdown

ReText

Editor určený speciálně pro zpracování dokumentů ve formátu Markdown a reStructuredText. Nezvýrazňuje barevně, resp. odkazy modrou barvou. Má tlačítko pro vkládání HTML značek a entit. Dokáže přímo exportovat do HTML, ODT a PDF.

http://sourceforge.net/projects/retext/

Editor ReText pro Markdown
Editor ReText pro Markdown

Zim

A nakonec je můj oblíbený Zim, který pracuje ve vizuálním režimu a dokáže dokumenty exportovat mimojiné také do Markdownu. Tedy obsah lze vytvářet bez ohledu na výstupní formát. Bohužel tedy není ani možné provádět nějaké uživatelské úpravy, které lze v jiném editoru do kódu vložit.

http://www.zim-wiki.org

Zim - osobní wiki
Zim – osobní wiki

 

2 komentáře u „5 open-source editorů pro značkovací jazyk Markdown v Linuxu“

Komentáře nejsou povoleny.