300 programů, které můžete používat bez instalace (a bezplatně)

Každý správce počítačové učebny musí vyřešit několik základních úkolů, aby „mu“ učebna vůbec fungovala, softwarová výbava se dala snadno obnovit, aktualizovat nebo systematicky doplňovat. Svou roli hraje také hledisko zabezpečení počítačů a operačních systémů proti nežádoucím zásahům uživatelů. Může to být záměr nebo neznalost, uživatel s běžnými oprávněními ale nesmí být schopen změnit systémová nastavení nebo dokonce systém nějak ohrozit.

V tomto ohledu může být software, o kterém pojednává článek, vhodným řešením jak pro správce, tak pro uživatele. PortableApps.com je sada tří set aplikací, které lze spustit z jakéhokoliv disku bez nutnosti instalaci. „Jakýmkoliv“ diskem myslíme flashdisk, síťový adresář, který si připojují klientské počítače ze serveru, domovský adresář uživatele na lokálním disku, karta fotoaparátu nebo jakékoliv zařízení s úložnou kapacitou standardně připojitelné do systému (mobilní telefon, přehrávač hudby apod.).

PortableApps hlavní nabídka v Linuxu
PortableApps na Linuxu, hlavní nabídka

Software PortableApps.com je multiplatformní balík aplikací, díky emulaci a aplikačním vrstvám funguje ve Windows, Linuxu i Mac OS X.

Softwarový balík PortableApps.com si stáhnete jako instalační exe soubor o velikosti několika málo megabajtů. Ten spustíte a nainstalujete nezbytné soubory na cílové zařízení (nebo do cílového adresáře). V podstatě jde o nakopírování a rozbalení dat – aplikace se neinstaluje ve smyslu přidání do registrů nebo podobné evidenční databáze operačního systému. Mimojiné proto, že celý balík je multiplatformní a také v Linuxu je nutné instalační exe soubor spustit, a to pomocí Wine. Princip fungování spočívá v následujících bodech.

Základem je katalog připravených aplikací (více než 300), které lze jedním kliknutím „nainstalovat“; jsou připraveny ve formátu PAF, který je přenositelný a „instalace“ spočívá ve stažení z internetu a rozbalení na disk, kde je uložen balík PortableApps.com (nikoliv do adresářů operačního systému).

PortableApps nabídka programů k instalaci
PortableApps – nabídka aplikací k instalaci

[box type=“info“]Hlavním rozhraním je programová nabídka aplikací, které jste si „nainstalovali“ v rámci PortableApps.com. Zobrazí se po kliknutí na ikonu v systémové oblasti.[/box]

Při instalaci neobsahuje nabídka žádné aplikace, proto je instalátor PortableApps.com velmi malý a aplikace můžete instalovat a používat podle kapacity disku, na němž je uložen.

PortableApps - instalace programu
PortableApps – instalace vybraného programu

Nabídka a prostředí PortableApps.com je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny; jednotlivé aplikace na tom mohou být s češtinou různě, ale překlady jsou doplňovány a vylepšovány.

V prostředí svého operačního systému můžete snadno spouštět mnohé aplikace, které jsou běžně dostupné jen pro jiný operační systém a jejich zprovoznění by vás stalo mnoho energie.

Na flash disku si s sebou můžete nosit kancelářský balík LibreOffice i dokumenty, Mozillu Thunderbird i kopie e-mailů nebo grafické editory GIMP, Inkscape a nástroje pro úpravu fotek a obrázků jako IrfanView.

Všechny aplikace jsou k dispozici bezplatně, velká část z nich je open-source (je možné získat jejich zdrojový kód; není součástí balíku). Pokud PortableApps.com využije správce, velmi snadno vybaví každou klientskou stanici standardizovaným balíkem aplikací. Pokud tento software využije běžný uživatel, získá programy, které by jinak nemohl instalovat např. kvůli bezpečnostní politice zmiňované na začátku článku. V obou případech – a jistě mnoha dalších – lze PortableApps.com považovat za skvělé řešení.

PortableApps výběr vzhledu
PortableApps – výběr vzhledu

2 komentáře u „300 programů, které můžete používat bez instalace (a bezplatně)“

Komentáře nejsou povoleny.