Android + Linux: Jak stahovat soubory

Na první pohled člověka napadne, že je to poměrně absurdní téma, vždyť přece „Android je ještě pořád trochu Linux“ a nemůže tam být problém. Tak jo, zkoušeli jste přenášet giga fotek klasickou cestou, tj. po kabelu?

Kopírování je strašně pomalé

Někdy prostě jsou důvody, proč to po síti nejde nebo to nechcete. Použití kabelu vypadá jako jednoduchá věc. Dokonce máme na výběr několik protokolů – klasický přenos souborovým protokolem přes USB, pak MTP pro přenos mediálních souborů a ještě dokonce PTP pro přenos pouze fotek.

Všechny mají nevýhody, které jsem právě zažil u svého obstarožního telefonu:

  • ovladač USB je nějak háklivý na vygajdaný konektor, takže spojení se neustále ukončuje a hlásí mi špatný kabel,
  • MTP a PTP připojují pouze vybrané části úložiště – tam, kde jsou uložené mediální soubory, ale hlavně jsou neskutečně pomalé.

Správce souborů Thunar má vnitřní podporu obou, ale není v něm možné soubory ani vybrat, natož přesunout myší. Tak je to pomalé. V podstatě neovladatelné. A protože jsou to virtuální zařízení, nemají cestu v souborovém systému, takže si pomocí Midnight Commanderu nepomůžete. A člověk po dvaceti letech strávených v linuchu už nechce lozit kvůli pitomému kopírování do terminálu… přece to nějak musí jít? Proč je to tak pomalé, sakra?

Stabilní spojení Android+Linux

Přičítám to špatné implementaci, protože jiný důvod jsem nenašel. Nemá to být pomalé. Na wiki jsem Archlinuxu jsem našel (jako ostatně dost často) tip, a tím je použití programu Android File Transfer. Ten má viditelně lepší přístup k práci s virtuálním souborovým systémem ve FUSE než Thunar. Pokud jsem se pořádně díval, balíček obsahuje tři příkazy:

  • android-file-transfer – grafický program pro práci s úložištěm telefonu
  • aft-mtp-cli – řádkový program pro práci s úložištěm telefonu
  • aft-mtp-mount – připojí telefonní úložiště standardním způsobem do systému

Jak grafický tak řádkový program umí jen základy – procházet složky, stahovat je a nahrávat nové z počítače. Řádkový klient je samozřejmě jednoduchý shell, jeho příkazy si zobrazíte zadáním help. Podstatné ale je, že přenosy a procházení jsou řádové rychlejší než prostřednictvím Thunaru.

Android File Transfer

Já jsem ale využil připojení telefonu do /mnt/telefon, a to pomocí aft-mtp-mount. Obsah adresáře jsem samozřejmě procházel Thunarem :-), ale práce byla nesrovnatelně rychlejší než původním protokolem mtp přímo v Thunaru. Připojený telefon se odpojí klasickým umount – samozřejmě tohle budou umět i nějaké grafické nástroje.

Xfce to ale nedává

Na Xfce mě štve, že ve správě médií jsou roky položky jako Osobní digitální asistenti nebo Vypálit CD po vložení nového disku, ale sekce pro konfiguraci mobilu tam není. Ten konzervativní přístup je smrt. Takže tím končím a nemám náladu hledat, jak mobil připojit automaticky pomocí aft, i když vím, že to nějak jde… ale aspoň něco.

Mobil si prostě připojím z příkazovky a pak s ním budu pracovat jako s každým úložištěm.