GNOME 3: Jak nastavit klávesové zkratky pro plochu 5 a dál

V Linuxu odjakživa používám hodně ploch, obvykle 12. Jsem zvyklý mít na každé z nich konkrétní software, takže nemusím přemýšlet, co kde mám, prostě to tam je.

Na první ploše mám poštovní program, obvykle Thunderbird. Na druhé Firefox, na třetí poznámky Zim (dříve tu býval Jabber klient, ale to už je dávno), na čtvrté Chromium, na páté správce souborů, na šesté editor kódu, na sedmé prohlížeč nebo editor obrázků, na osmé kancelářský balík, na deváté Telegram, na desáté volno, na jedenácté terminál, na dvanácté FTP klient FileZillu. Přehrávač hudby se zobrazuje podle potřeba kdekoliv, protože ho hned zase skrývám.

Plochy ovládám klávesovými zkratkami:

  • Ctrl-Fx pro přepnutí na plochu,
  • Alt-Fx pro odeslání programu na plochu.

Zjistil jsem, že Mutter, správce oken v GNOME, umožní nastavit v běžném konfiguračním okně klávesové zkratky pouze pro čtyři plochy. To je málo. Naštěstí jsem se nenechal odradit a řešení jsem našel (nedávalo mi to smysl a omezení chápu jen s ohledem na laické uživatele, kteří princip ploch sotva používají).

Spusťte editor dconf, najděte strom /org/gnome/desktop/wm/keybindings/ a zde v seznamu move-to-workspace-xx a switch-to-workspace-xx. Klávesová zkratka se zadává ve formátu ​['<Alt>F11']. Úprava funguje ihned.

Rádo se stalo. 🙂

Editor dconf s úpravou klávesových zkratek
Úprava klávesovek pomocí dconf