Jak stahnout fotky z foťáku, který se nepřipojí jako USB disk (a špatná zkušenost k tomu)

Již mnoho let stahuji fotky tak, že vyjmu z foťáku kartu, vložím ji do čtečky a ta se připojí jako USB disk.

Dělal jsem to do letošního léta, kdy jsme se dozvěděli, že si lze prostřednictvím SD karet zničit slot v zrcadlovce. Stálo to 5000 Kč.

Na vině zřejmě byla nějaká čtečka, kterou jsem používal – v desktopovém počítači nebo v notebooku. Že jsou karty zničené, nebylo na první pohled vidět. Ale byly – ošoupané v jednom rohu. Tudíž se zasunovaly lehce našikmo a zničení slotu zřejmě pomohl jeden ze tří pádů zrcadlovky (au au).

Zkrátka – dneska už karty nevyměňuji a foťák (Nikon D 3100) připojuji kabelem. Jenže nepodporuje připojení jako USB mass storage, ale jako PTP. To znamená, že je pro připojení potřeba obslužný program. Nejznámějším je gphoto2, který je vhodný hlavně pro dávkové zpracování.  Existuje ale také modul gphotofs pro FUSE (File System in User Space), kterým si foťák můžete připojit do libovolného adresáře:

$ gphotofs fotak

V adresáři pak uvidíte obsah fotoaparátu. Následně spouštím Rapid Photo Downloader, který mi fotky roztřídí do adresáře s fotkami. Foťák pak (stále jako uživatel) odpojím pomocí

$ fusermount -u fotak

Samozřejmě bude lepší najít způsob, jak nepsat ty příkazy – v Xfce jde spustit program po připojení foťáku, takže to by byla asi jedna z cest.