Byobu je textový správce sezení, který umí rozdělit terminálové okno do několika oblastí

Před nějakým časem jsem se naučil pracovat se screenem, protože jsem pochopil, že když se připojuji na servery, jinak to nejde. Je to skvělá věc. Začal jsem ho používat i lokálně, ale to už nebylo ono. Potřeboval jsem využít velký prostor displeje a hledal jsem tedy způsob, jak toho docílit. Přece jen Midnight Commander na 27″ není žádný extrabiják.

Našel jsem Byobu a věděl jsem, že to je ono. Má několik funkcí, které stručně shrnu.

Okna

Okna zabírají celou plochu terminálu vyjma spodní lišty, na níž se zobrazují jednak otevřená okna (princip známý z klasických grafických prostředí), jednak spousta informací (lze je bohatě nastavovat pomocí konfiguračního nástroje spuštěného klávesou F9). Mezi okny se lze přepínat kombinacemi Alt-šipka vlevo/Alt-šipka vpravo a nebo F3/F4.

byobu-lista

Sezení (session)

Kromě oken lze vytvářet sezení, což je věc známá všem kdo pracují na serverech a je to vlastně screen. Pro ty, kdo to ještě neznáte: okno zobrazuje vybrané sezení, ale ostatní sezení mohou existovat i bez okna (dokonce i bez vašeho připojení k serveru). Čili je to vlastně virtuální plocha, kterou nevidíte v okně, ale ona normálně funguje a můžete se na ni přepnout. V jeden okamžik pracujete s jedním sezením, vidíte ho v okně. Mezi nimi se přepínáte pomocí Alt-šipka nahoru/Alt-šipka dolů. Každé sezení má svou lištu oken. Tím se vám násobí množství současně spuštěných terminálů (shellů) a jejich aplikací. Ještě to není vše, to nejlepší teprve přichází.

[box type=“info“] Na tohle všechno stačil screen. Ale já jsem chtěl využít prostor displeje a uvažoval jsem o multiterminálu – kdysi jsem používal Terminator, Guake, Tilda, Yakuake a ještě jakousi verzi rxvt. Jenže většina z nich, možná snad všechny kromě Terminatoru, neumí rozdělit plochu do více oblastí, většinou mají pouze podporu klasických tabů a jde jen o emulátory terminálu. Potřeboval jsem to všechno zkombinovat dohromady a právě Byobu to umí! 🙂 Ano, neznal jsem tmux.[/box]

Split (oblast)

(Tady mě napadá, že jeden překladatel by to jistě přeložil jako rozkol nebo odštěpek. Nebo rozštěp? ;-))

Split je oblast v okně. Na začátku jde o vertikální nebo horizontální polovinu dělené oblasti, ale pak jdou poměry měnit. A právě tohle je killer feature. Okno si můžete do alelujá rozdělit na spoustu shellů a v každém spustit něco. Midnight může být docela malý, větší prostor potřebuje htop, bash potřebuje hlavně šířku, ani ne výšku. Občas potřebuji vidět logy, někdy trůním celé dny v jednom adresáři, ale potřebuji jich takto mít otevřených více. Nádhera, balada, všechno přehledné a možnosti široké. Mezi oblastmi se přepínáte pomocí Shift-šipky, resp. Shift-F3/F4.

dva panely - splity

Provozní nevýhody

Nevýhody spočívají v tom, alespoň v mém případě, že klíčové činnosti jsou namapovány na klávesové kombinace, které mám za 15 let zažrané pod kůži pro přepínání oken (Ctrl-Fn). To znamená, že si musím Byobu nejprve všude přenastavit, což ale není těžké. Druhou komplikací je, že Byobu žere klávesy i v aplikacích, třeba MC, takže zkratka Shift-F12, která deaktivuje všechny kombinace, je zcela na místě a ušetří spoustu nervů (opětovným stiskem Shift-F12 Byobu zase přimějete k přebírání klávesových zkratek).

Nezmínil jsem všechno

Program má ještě další pěkné funkce, které už nechám na vašem vyzkoušení, protože jsem se ještě nedostal ke všemu. Např. jde ukládat rozložení splitů a později načítat (existují už připravené šablony rozložení), mělo by fungovat zoomování do splitu nebo připojování/odpojování sezení (ok, zní to divně, detach/attach sešny), nebo že spoustu věcí lze – logicky – ovládat z příkazovky. A nápověda se zobrazuje díky Shift-F1, bude se jistě hodit. 🙂

Domovská stránka Byobu

byobu splity