Dálkové ovládání WordPressu – sledujte a ovládejte své weby

Pokud máte více instalací WordPressu (tedy více webů), jistě jste narazili na situaci, kdy vyjde nová verze vašeho oblíbeného pluginu. „Oblíbeného“ znamená, že ho máte nainstalovaný na všech webech. A všude je ho potřeba aktualizovat. A to skutečně není zábava, že?

Naštěstí na to můžete jít chytřeji a nechat práci strojům, resp. programům. Existuje několik webových aplikací pro vzdálenou správu instalovaných WordPressů. Našel jsem několik:

ManageWP | InfiniteWP | iControlWP | WPManagerDX | WP Remote | WP-CLI

[box type=“info“]Poslední uvedený skutečně ovládá WordPress z příkazové řádky, což vypadá jako anarchie, ale má to smysl pro různé automatické činnosti, jako např. vytváření přehledů, agregátorů a vůbec webů, které mají fungovat tak nějak automaticky.[/box]

Po lehkém otestování jsem začal používat WP Remote, protože mi jeho uměřené stránky přišly vhod (a pokud se nepletu, jde o open source).

WP Remote - hlavní stránka
WP Remote – hlavní stránka

Na nástěnce je v levé části hlavní nabídka a pod ní boxy s připojenými weby (lze je kategorizovat). Připojení webu znamená, že web má nainstalovaný plugin a ten je aktivní. U každého záznamu svítí kontrolka – žlutá (dostupné aktualizace), červená (web nepřipojen) a zelená (web připojen a má vše v nejnovějších verzích). Aktualizace se týkají všeho – jádra webu (samotného WordPressu), témat i pluginů.

WP Remote - všechny aktualizace
Všechny dostupné aktualizace pro všechny weby

V pravé části nástěnky jsou na kartě Dashboard aktuální zprávy, např. že mám připojeno 9 webů a je potřeba provést 9 aktualizací. Na kartě Updates se nachází seznam toho, co je k aktualizaci. Řazení je podle typu aktualizace a je uvedeno, na kolika webech se nachází. Aktualizaci lze provést:

  • jednotlivě na každém webu
  • pouze vybraný plugin na všech webech
  • hromadně podle typu na všech webech (např. všechny pluginy)
  • a nebo se vší parádou úplně vše

To ale není vše. V levém seznamu lze na každý web kliknout a věnovat se jen jemu. Zobrazí se dostupné aktualizace  a po kliknutí na settings pak všechny nainstalované součástí – WordPress, moduly, témata. Pokud jsem správně pochopil symbol zámku v pravé části, lze vybrané součásti zafixovat na určité verzi a jejich update [ve WP Remote] zakázat.

Detail webu s aktualizacemi
Detail webu s aktualizacemi
WP Remote - detail webu
Detail vybraného webu se všemi pluginy

Na kartě Backups je k dispozici tlačítko, které vám nabídne ke stažení celý web, dokonce hned ukazuje velikost zálohy. Výsledkem je zip soubor obsahující celou strukturu webu a soubor s exportovanou databází.

WP remote - Stáhnout zálohu webu
Stáhnout zálohu webu

Třetí karta History pak uchovává textové záznamy o provedených akcích – historii. V profilu webu jsou ještě umístěny odkazy na hlavní stránku dotyčného webu a do jeho redakce.

WP Remote - historie webu
Historie aktivit webu

Plugin se mi líbí a usnadňuje mi práci. Asi jste si všimli, že chybí správa komentářů nebo dokonce příspěvků. Myslím ale, že správce webu, kterému je aplikace určena, tohle neřeší (spravuje aplikaci, nikoliv obsah). A je možné, že to v budoucnu přibude. Aplikaci hodnotím velmi kladně, a to jsem ji vůbec netestoval na mobilu, kde se bude jistě skvěle ovládat.

[box type=“goodexample“]Pro hostování svých webů používám Wedos, jsem velmi spokojen zejména s kvalitním rozhraním, kde si vše můžu nastavit, a ono to funguje.[/box]

 

3 komentáře u „Dálkové ovládání WordPressu – sledujte a ovládejte své weby“

  1. S největší pravděpodobností přijede na Wordcamp do Prahy tvůrce WPCLI. Pokud tedy už centrála potvrdí zařazení pražského Wordcampu mezi oficiální akce.

Komentáře nejsou povoleny.