Jak v Moodlu skrýt blok Nastavení běžným uživatelům

Bloky je možné zakázat několika způsoby, chvíli mi trvalo, než jsem našel zřejmě ten nejlepší – zobrazování podle uživatelských rolí.

Blok Nastavení jak ho vidí uživatel
Blok Nastavení jak ho vidí uživatel

Většinu bloků zakazuji, protože jsou otravné – koho zajímají nejnovější příspěvky ve fóru nebo kdo je právě online? Bloky lze na úrovni systému vypnout v nabídce Admin | Plugins | Blocks (/admin/blocks.php). Takto jsem například zrušil Main Menu nebo Navigation, protože první není potřeba a druhé je řešeno drobečkovou navigací (přidal jsem tři velká základní tlačítka, která jsou praktičtější než celé menu).

Možnosti nastavení bloku
Možnosti nastavení bloku

Jenže jsem narazil na situaci, kdy chci uživatelům (kromě admina) skrýt blok Settings. Zakázat globálně ho tedy nemůžu, je potřeba najít nastavení na úrovní rolí. Při editaci bloků je pod záhlavím ikona pro přiřazení rolí, ale jen mi to suše oznámí, že zde role přiřadit nejde. Přitom kousek od ikony je sbalená sekce Block:Settings, v níž je položka Permissions, kde se nastavují oprávnění podle uživatelských rolí. Je to naštěstí přesně to, co jsem hledal.

Lze nastavit, co která role může s blokem dělat – přidat, změnit, vidět. Odstraňuji tedy příznak vidět pro neadminy (klíčový je Authenticated user), protože by je to jen rozptylovalo a moje šablona počítá s obsahem na celou šířku stránky (mám deaktivované všechny ostatní bloky, jak píšu výše,  a upravené také regiony – používám všude jen side-post).

Nastavení práv k bloku
Nastavení práv k bloku, který se jmenuje Nastavení (settings)