Opava bude zveřejňovat smlouvy, data budou otevřená

Prvním městem, které se veřejně připojilo k poskytování otevřených dat, je Opava. Naši radní s Fondem Otakara Motejla odsouhlasili a podepsali Memorandum o spolupráci při prosazování otevřených dat.

„Na internetu tak budou v budoucnu dostupné informace, smlouvy, faktury a další dokumenty ve formátech, které občanům umožní nejen se v nich lépe orientovat a vyhledávat je, ale také zveřejněná data v tomto formátu dále používat či přímo analyzovat,“ říká první náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady. Tento pilotní projekt je součástí programu Fóra pro otevřená data, které Fond Otakara Motejla založil spolu s partnery letos v květnu.

Česká republika stojí zatím na cestě otevírání dat na počátku. Opava se rozhodnutím, že otevře svá data veřejnosti, stala skutečným průkopníkem celosvětového trendu u nás. „Otevření dat přinese obyvatelům Opavy řadu ekonomických a společenských výhod. Na základě jejich využití mohou vzniknout různé služby – od informací o dopravě, např. dopravních spojích nebo možnosti parkování, zdravotnických zařízení, cyklistických stezkách přes pomoc handikepovaným, až po přehled o hospodaření města a přidělování veřejných zakázek,“ upřesňuje Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla. Obecně otevřená data přinášejí novou možnost ekonomického využití, vytvářejí podnikatelské a pracovní příležitosti, úspory v hospodaření měst a zvýšení úrovně služeb pro obyvatele a napomáhají i zapojení občanů do veřejného života.