Démon gvfsd-fuse a problémy se spojeními

Zvykl jsem si připojovat se k serverům pomocí démonu gvfs, který dokáže spojit snad cokoliv – ftp, ftps, ssh mi stačí.  Líbí se mi široká podpora v různých programech, dokonce jsem našel přípojný bod pro zařízení, když se před časem změnil (je v /run/user/[uživatel]/gvfs/).

Ale nemůžu vydýchat následující nedostatky, které mě po letech donutily nainstalovat FileZillu a zase v ní zakládat připojovací profily (na dvou strojích). Proč sakra není univerzální databanka připojovacích údajů? Ale zpět ke gvfs.

Nefunkční připojovací bod

Na Ubuntu 12.10 a Linuxu Mint, který používám na notebooku, čas od času „spadne mountpoint“. Řešením je zabití démona, který bohužel neví o tom, že mu nefunguje připojovací bod, odmountovat bod a spustit démona znovu (a on si ho zase vytvoří). Mám na to alias „zab“ (chtělo se mi přidat ještě „pyčo“, ale bylo to zbytečně dlouhé).

sudo killall gvfsd; sudo umount /run/user/plastique/gvfs; /usr/lib/gvfs/gvfsd&

Nemožnost nastavit práva souborům

Uživatelská oprávnění čte z karet, lógru a sněhové koule. To mi dalo dobře zabrat. 🙁 Přestal jsem to používat na produkční weby, protože je to absolutně nevyzpytatelné. Po pravdě je to asi tak, že práva snad ani měnit nejdou, asi bych si to někde měl přečíst. Ale raději používám klasické ftp a je to jistější. Ale než jsem to objevil… 🙁

Vytuhlé SSH

Pokud se stane, že timeoutuje SSH, už ho lze jen obtížně probrat a je lepší ho odpojit a znovu připojit. To je vlastně ještě vcelku běžné, ale i tak otravné.

Používáte GVFS, nebo přímo jednoúčelové aplikace?