Zkouším Cinnamon místo Xfce

Prostředí Xfce používám už dlouho, ale poslední dobou se mi omrzelo a testuji něco jiného. Není to jen nuda, ale začínám narážet na subjektivní nedostatky. Zkusil jsem tedy Cinnamon a jsem příjemně překvapený.

Používám totiž pár měsíců Linux Mint, ale automaticky jsem tam nasadil Xfce. Až dneska jsem si řekl, že bych měl zkusit to, čím se Mint odlišuje od jiných. Lehce už se ztrácím v tom, jaké mají jednotlivá nová prostředí kořeny, čeho jsou forkem a jaké používají technologie. Stále víc je mi to jedno a jen vzpomínám, jak jsem kdysi používal výhradně Qt aplikace. 🙂

Hlavní nabídka je jedna z věcí, která mi v Xfce vadila – je to klasický seznam, který se velmi rychle znepřehlední. Je hloupý – nenabízí často používané programy, ani poslední spuštěné či otevřené dokumenty. Proto jsem měl panely rychlého spuštění plné tlačítek, ovšem malých, protože jich bylo hodně. Únavné.

Menu v Cinnamonu se rozbalí přes půlku obrazovky a kurzor je ve vyhledávacím (filtrovacím) políčku. Fajne. Kromě toho jsou vlevo naposledy spuštěné aplikace. Písmo je velké, takže není problém najít aplikaci a spustit ji docela rychle. Ikony lze navíc snadno přetáhnout na panel.

Panel je zatím největší slabina, ale nebudu ho hned odsuzovat, ještě si musím zvyknout. Má málo nastavení, zejména nelze nastavit výšku. Tedy jde – ve stylu, ale to bohužel zvětší i ikony, což je nepřijatelné. No ale uvidíme, pořád se to vyvíjí.

Cinnamon v Linuxu Mint

2 komentáře u „Zkouším Cinnamon místo Xfce“

Komentáře nejsou povoleny.