Hledám desktopové prostředí pro Linux a tuším, že to nebude snadné

Už dlouho používám Xfce. Před pár lety to bylo vyjádření názoru, opozice proti KDE, GNOME a Unity, které nabobtnaly a rozhodly se jít cestou, která se mi nelíbí.

Však mám na výběr, říkal jsem si. Jenže zatímco ty tři se vyvíjejí a mají forky a nové verze (MATE, Cinnamon, KDE5 atp.), Xfce v podstatě umřelo. Vývoj se zastavil a na kapačkách ho drží jen Xubuntu. Už nějakou dobu jsem s tím stavem nespokojený a hledal jsem pár východisek.

LXDE, Blackbox, EDE a pod.

Už nemám zas tak slabé stroje. Tahle prostředí jsou vhodné do roku 2004, kdy jsem o nich psal na AbcLinuxu.cz. Nemají nic, co by mě lákalo.

Enlightenment

Zkoušel jsem Bodhi Linux s tímto prostředním. Je to moc kolotočářské a nepřináší mi to ani požitek ani efektivitu.

MATE, Cinnamon

Nechci starou technologii. Používat něco, co je slepou větví, se mi nechce.

Razor-qt a ještě nějaké prostředí

Razor se spojil s LXDE a nejeví známky aktivity. Ještě jsem kdesi narazil na jiné nové prostředí (jsem ochoten testovat), ale protože už nevím, co to bylo, a nikde o něm není slyšet, tak je to vyřešené.

Co já to vlastně chci?

V podstatě něco jako Xfce, ale s modernizacemi. Trochu estetiky s GTK3 (ještě furt to nepřevedli), moderní koncepty – desktop, který jde uživateli trochu do ruky. Kolik času jsem strávil vyhledáváním souborů nebo opakovaným nastavováním tapety a celkového vzhledu. Chtěl bych trochu sémantického desktopu, nechci žádné parodie na systémy od Applu, ale taky ne černé prostředí. Správce oken a sezení bez chyb. Nevíte někdo o něčem novém?

 

14 komentářů u „Hledám desktopové prostředí pro Linux a tuším, že to nebude snadné“

  1. A zkoušel jsi v posl. GNOME nebo KDE? Je pravda, že u obou byl přechod na novou generaci dost bolestivý (u KDE na verzi 4.x, u GNOME na GTK+3), ale to už je pryč. KDE mi dnes připadá použitelnější než kdy dřív. Běhá svižně, nabízí dostatek komfortu, lze výborně přizpůsobit a nemá potíže se stabilitou.

    • Ne, nezkoušel. Ty máš pořád KDE? Já teď používám nějakou dobu Debian, ale zas musím řešit jeho aktuálnost. Kromě desktopu zuřivě hledám kvalitní editor a ty nové (jako Brackets) na Wheezym nejedou. Takže přemýšlím, jestli na Jessie, nebo nějaký jiný deb based systém (čili reálně vzato které Ubuntu). KDE asi ne, jenže čisté aktuální GNOME v deb based systémech není..?

      • Jo, pořád používám KDE. Dokud jsem měl Debian, tak jsem celou dobu používal Sid (unstable) — nové verze všeho tam byly vždy dost brzy. Od doby, co jsem přešel na Fedoru, tak je to s KDE ještě snazší — (stabilní) nové verze jsou tam v podstatě hned (na rozdíl od GNOME, které je aktualizováno vždy jen v nových vydáních distribuce).

        Co se editoru týče, tak žádný z těch „nových“ mě neoslovil. Používám Kate, který je velmi schopný — krom toho, že je propracovaný a už v základu má spoustu funkcí (a lze lehce doskriptovat další), mi vyhovuje, že dobře zapadá do KDE.

      • Tímto díky za tip na editor Brackets. Právě jsem si ho zkusil nainstalovat, nevypadá zle, vyzkouším ho dál. Mám Ubuntu MATE, takže chci dodat, že pod Ubuntu MATE Brackets funguje. A zrovna Ubuntu MATE mi nepřipadá, že by vypadalo nějak staře (ale je fakt, že jinde se mi MATE taky moc nelíbilo). MATE mi připadá o dost lepší než Xfce, které jsem taky zkoušel. A co MATE sleduji, tak se zbavuje starých závislostí, chystají Wayland i GTK3: MATE Roadmap, Status of GTK3 development. A ten zbytek linuxového ekosystému se vyvíjí nezávislé na prostředí, nemám pocit, že bych v systému něco neměl nebo mi něco chybělo. Sám jsem podobně hledal a za sebe bych MATE doporučil. Ale možná už s křížkem po funuse. I tak. 🙂

        • Já v tom vidím staré GNOME a fakt mě to nebere. Zkoušel jsem to, jak píšu v dalším článku.

  2. Pokud hledáš přiměřeně čisté GNOME3 a nevadí ti Ubuntu, tak zvaž Ubuntu Gnome Edition. Aktuálně to testuju na druhém počítači, než to nasadím na pracovní stroj a vypadá to velmi použitelně – i na slabém počítači.

    Rozčiluje mne zatím pouze přesun oken. Posledních 7 let používám Alt + kliknutí do okna, v této inkarnaci GNOME se používá Super+kliknutí do okna. Ale dá se to někde přepnout.

    • Nó, dobré! 🙂 Něco takového jsem hledal, díky! Sice nejsem úplně fanoušek GNOME, ale zatím to vypadá jako nejlepší řešení. A pokud je to – jak se v pravěku říkávalo – vanilla, tím líp. Díky…

    • GNOME mi také přijde jako rozumná varianta. Sám momentálně (na netbooku) používám Fedoru s XFCE, ale proti GNOME nemůžu říct křivé slovo. Kombinace Fedora + GNOME + doplňky, kterých je pro GNOME 3 obrovské množství je hodně solidní.
      (Na netbooku mám poněkud pochybný grafický adaptér, kde je u GNOME problém s připojením externího monitoru – a řešení jsou polovičatá –, což je jediný důvod, proč mám XFCE.)
      Jinak, co do estetiky, XFCE sice na GTK+3 nestaví, ale taková Adwaita je ve verzi jak pro GTK+2, tak i 3 – rozdíl je prakticky nerozpoznatelný.

    • Já bohužel nemám s Ubuntu GNOME moc dobré zkušenosti. Před časem jsem to dával na počítač kamarádovi, který chtěl GNOME a Ubuntu. Bylo tam oproti GNOME v jiných distribucích hrozně moc chyb. Problém je v tom, že některé komponenty GNOME jsou v Ubuntu dost přiohnuté pro potřeby Unity a v samotném GNOME to potom dělá neplechu. Další věcí, která mě odradila, bylo, že některé komponenty jsou i několik vydání staré (celé GNOME o jeden release, Totem, Evolution,… ještě o víc). To už bych raději doporučoval GNOME v Debianu, kde je dobře udržované.

      Jinak Vlasto, pokud chceš vědět, jak si jednotlivé desktopy vedou, co se týče aktivity vývoje a počtu vývojářů, tak jsem o tom nedávno napsal na blog: http://blog.eischmann.cz/2014/10/22/jak-si-vedou-linuxove-desktopy/
      Žije GNOME a KDE, i když tomu se počet vývojářů dost propadl. Z těch menších prostředí se dá o nějaké aktivitě mluvit u Enlightenment a Elementary. Ostatní jsou víceméně mrtvé, Xfce především. Otázka je Unity. Potom, co jsem viděl ukázku toho nového Unity 8, kdy víceméně vzali to prostředí pro Ubuntu Phone a upravují ho pro desktop, tak v to moc důvěru nemám.

  3. Pingback: Zkoušel jsem pár desktopů na Linuxu | Open Source Blog
  4. Nějaké ubuntu používám furt, Unity mi vůbec nesedí. Ano, zkoušel, ale jen jako turista.

Komentáře nejsou povoleny.